Tak til de danske soroptimister

I mere end 3 år har danske og litauiske soroptimister samarbejdet om projektet: ”Mennesker er ikke til salg”.

Danske soroptimister  har i ca. 3 år støttet litauiske soroptimister i arbejdet med emnet menneskehandel og vold mod kvinder og piger i Litauen.
Sikke et fantastisk arbejde I har gjort kære danske soroptimister. Tusind tak.
Projektet startede ved et udvidet unionsmøde i Klaipeda 14. maj 2011, efter at den danske soroptimist og ven af Klaipeda klubben Annegrethe Lund foreslog at påbegynde et projekt om menneskehandel i Litauen. Som daværende unionspræsident i Litauen inviterede jeg alle landets 9 klubber til at deltage i projektet, da menneskehandel var og stadig er et alvorligt problem i landet. Dette blev første gang alle klubber samarbejdede om et fælles projekt.
Det vigtigste for litauiske soroptimister har været at føle jeres venskab, og derefter at modtage jeres økonomiske hjælp. Litauen genvandt sin selvstændighed for 24 år siden. Halvtreds år med besættelse havde ruineret vores økonomi og gjort især mange kvinder sårbare over for menneskehandel
Initiativgruppen fabrikerede logoet ” Human beings are not for sale ”
I første del af projektet – oplysning - holdt og holder soroptimister over alt i landet foredrag i folkeskoler, gymnasier, universiteter, børnehaver og børnehjem, og i små landsbyer. Sammen med foredragene uddeles oplysningsmateriale i form af foldere med vigtige kontaktoplysninger. Store plakater har været opsat ved busstoppesteder i landets store byer. Desuden turnerer en teaterforestilling inclusive en debat om emnet .
I anden del af projektet – støtte til ofre - er flere kvinder som har været udsat for menneskehandel og vold allerede hjulpet tilbage til et normalt liv, ved hjælp af støtte fra soroptimister.
De enkelte klubber har alle haft deres egen måde at arbejde med emnet på.
Den litauiske unionspræsident Zaneta Vysniauskiene ( 2014 – 2016 ) har foreslået følgende projekt kopieret til nogle af de mange børnehjem, som findes i Litauen. Klubben i Silute ønsker at forberede især piger fra børnehjem på et liv udenfor. Mens de bor på hjemmet sørger staten for dem, men så snart de fylder 18 år og må forlade hjemmet, står de på egne ben og må klare sig selv. Dette bringer pigerne i stor risiko for at ende som ofre for prostitution eller menneskehandel.
Fra den danske union har denne klub modtaget penge til indkøb af udstyr til et træningskøkken, en trænings frisørsalon og et drivhus med mulighed for et prøve kræfter som henholdsvis kok, frisør og gartner. Ved at lade de unge mennesker prøve noget som ligner et erhverv, er håbet, at de som voksne får lyst til at fortsætte samme vej. Den røde snor til det nye køkken blev klippet af Annegrethe Lund d. 15. november 2014
Udstillingen ”Human beings are not for sale” vises i det litauiske parlament marts 2015 for at orientere om   hvad  soroptimisterne arbejder med, og hvad de fortsat vil gøre.

På vegne af præsident Zaneta Vysniauskiene , tidligere præsident Asta Balciunaitiene samt alle litauiske soroptimister sender vi en stor tak for jeres venskab og støtte.

Nijole Netiksiene
Guvernør i den Litauiske Union 2013 - 2015

I mere end 3 år har danske og litauiske soroptimister samarbejdet om projektet: ”Mennesker er ikke til salg”.
Danske soroptimister har i ca. 3 år støttet litauiske soroptimister i arbejdet med emnet menneskehandel og vold mod kvinder og piger i Litauen.
Sikke et fantastisk arbejde I har gjort kære danske soroptimister. Tusind tak.